Amigos - Nej Tack!

Jag kommer aldrig mer äta någonting som kommer från Amigos pizzeria i Arvika! Detta efter att jag och Matilda igår var inne där för att frossa i varsin falafeltallrik. Samtalet i disken gick ungfär såhär:

Jag: Hej, är falafeltallriken glutenfri?
Gubbe i kassa: Va? Jo, det är den. För det är mjöl eller hur?
Jag: Ja, det är det. Bra två falefeltallrikar med vitlöksås.

Jag min dumma virrpanna trodde att han faktiskt menade vad han sa, annars skulle jag aldrig i hela mitt glutenintolleranta liv våga beställla en falafeltallrik. Han frågade ju tom om det var mjöl, borde inte det vara åtminstone ett litet tecken på att han faktiskt vet vad han pratar om när det handlar om allergier? Tydligen inte.
Väl hemma smakde det hela underbart och jag har aldrig smakat en så god vitlökssås. Tyvärr så fick Rasmus utstå min lukt av vitlök under pianolektionen och det ber jag hemskt mycket om ursäkt för...! Hoppas han inte tog det alltför hårt..
Men för att återgå till min historia. Efter pianolektionen satte jag mej för att jobba på mitt projektarbete som tyvärr befunnit sig lite i lä under lovet. Jag hann inte göra långt förän jag började må illa och kände mig spyfärdig i hela kroppen och det dröjde inte länge förän jag befann mig inne på toaletten. Lite mycket fakta kanske ni tycker, men då han jag ändå lämnat ute mycket info om vad som hände.
I vilket fall som helst var jag tvungen att ringa till min mor för att kolla om det var så att man kunde få symptmen kräkningar efter att ha ätit gluten. Fick till svar att det kunde det antagligen vara, även om hon aldrig hade reagerat så.
Resultatet av falafeltallriken är så antagligen att den innehöll gluten. Jag har aldrig kräkts förut när jag har fått i mig lite utan har då mest "bara" fått ont i magen och luggit till sängs i några timmar. Men nu har jag teorin om att jag åt väldigt mycket av gluten och då gjorde magen ett uppror eftersom den inte alls är van vid detta och var tvungen att göra sig av med det fort.

Nu har jag sovit som en stock i nästan 12 timmar och är väldigt trött i kroppen och har sjukanmält mig för att återhämta mig efter gårdagkvällen. Dagen skall tillbringas med att ringa till rådgivningen för att höra om det faktiskt kan vara så att min teori stämmer och att hitta något dokument på celiakiföreningens hemsida där det står klart och tydligt vad det innebär att vara gluten intollerant som jag imorgon ska gå till Amigos med för att förklara läget och att jag blev sjuk av deras mat. Hoppas verkligen att de förstår varför så att jag slipper göra en stor ciruks av det hela, för jag skulle mycket väl kunna göra det, men det är så anstängande och jag har inte tiden till det.
Det kanske låter som om att jag överreagerar när jag säger att jag kan dra igång en cirkus av det, men det är faktiskt så att jag har en kroniskt sjukdom som det inte finns något bot för alls, förutom att äta rätt kost dagligen för att må bra. För att jämföra med något så är det som att en person med hjärtproblem inte tar sin medicin varje dag, att en person som har diabetes inte tar sin spruta som får ner blodsockret eller att någon som inte tål pälsdjur går och skaffar sig en luddig liten sak som skäller eller jamar. Min medicin är alltså min mat. Håller jag inte kosten och äter gluten så orsakar det att jag får en inflammation och skador i tunntarmens slemhinna, vilket gör att kroppen inte kan ta upp näringen i maten på ett normalt sätt. I tunntarmen så sitter något som kallas för tarmludd, det är det som tar upp näringen och det sitter längst ut på, i brist på bättre ord, "fingrar" som sitter fast i tunntarmsväggen. När jag då äter gluten kan man säga att det helt enkelt sopar mattan med min tunntarm. Med andra ord, istället för att det sitter "fingrar" med tarmludd på och tar upp näring, blir det helt kalt och slätt i tunntarmen på mig. Som min dietist sa en gång för länge sen: "Tänk er en sån mopp som man sätter fast med kardborre när man städar som det är som långa trådar på. Så ser en normal tunntarm ut på en som inte har gluten. Vänder man däremot på den så att man ser den släta sidan, så ser man hur tunntarmen ser ut på en som ännu inte har upptäckt sin glutenintollerans eller någon som fäljer sin kost men har av misstag fått i sig en bulle eller vad som helst som inte är glutenfritt."

Så, det var förklaringen till varför jag aldrig mer kommer äta på Amigos och varför jag kanske är jobbig ibland och frågar flera gånger om det verkligen är glutenfritt som står till bords... Nu blir det ett samtal till rådgivningen.

//A


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0